Nad nebom pod zemljo

Nad nebom pod zemljo

pesmi
Mladinska knjiga, 2015
risbe: Mitja Ficko
96 strani
ISBN: 9789610136156

O KNJIGI


S propadom humanizma je postalo nemodno spraševati, kaj še dandanes dela ljudi za ljudi, predvsem, kaj nam je v tem razklanem svetu skupnega. Naša fizična in duhovna bivališča so postala hudo začasna in spremenljiva, naša medsebojna komunikacija pa vse bolj otežena. Odpravil sem se na vzhod, da bi tam našel neko drugo obliko avtentičnosti, neposrednosti, ki bi govorila tebi, ki bi govorila meni. Našel sem strukturo mandale, v katero je organizirana ta zbirka. Risbe Mitje Ficka tvorijo vhode in izhode iz tega prostorja, kjer so pesmi dvignjene na površje, so neposredna koža resničnosti, na katero je v vse smeri sveta izpisan magični kvadrat.

 

BRALNA POKUŠINA


MATI MOJA

Mati moja,
Ki si v telesih,
Razdejanje je tvoje ime.
Pridi vsaj k meni,
V tvoje izgnanstvo,
Zgodi se tvoje nasilje
V revščini in izobilju.
Navrzi vsaj danes
Kakšno puhlo drobtino
In odpusti mi
Trenutke šibkosti,
Ko poskušam ukrasti življenju
Več, kot nameniš.
Ne odpelji me ponovno v praznino,
Naj se zdrobé moje kosti,
Ko me pobožaš,
Mati.

 

IZ KRITIK


Aleš Šteger se v tej zbirki, ki vključuje nekatere njegove najboljše pesmi, odreče podkovanosti, prisili, celo vednosti o poeziji; da bi dosegel absolutno ranljivost, izpostavljenost, piše toliko kot iz nič (kar lahko beremo tudi kot gledanje v brezno, iz katerega se porajajo besede in ki ga namerno ne poimenuje). Nad nebom pod zemljo je ena izmed redkih zbirk, ki jo zaradi izčiščenosti, praskanja po črnini črk, zlahka preberemo v eni sapi.
Gabriela Babnik, Delo

Endlich frischt einer die Lyrik geistig auf und schreibt Gedichte, in denen das Unausweichliche und die Gnade ihren Platz einnehmen und atmen dürfen …
Marica Bodrožić, Frankfurter Allgemeine Zeitung

Aleš Štegers Gedichte versöhnen Paradoxe zu poetischer Einheit und uns mit der Welt.
Anne-Kathrin Godec, Luxemburger Tageblatt

Mit Lust an der Sprache der Welt zugewandt: Der slowenische Schriftsteller Ales Steger ist einer der wichtigsten lyrischen Stimmen Europas.
Dirk Hohnsträter, WDR 3 Mosaik

Der Dichter stellt ein Wort, das wir zu kennen meinen, in einen Kontext, in dem es in einer anderen Farbe leuchtet und uns einen Sachverhalt, ein Ereignis, einen Weltausschnitt neu sehen lässt. Solche oft durch ein einziges Wort bewirkte Augenöffnungen verdanken wir den Gedichten von Aleš Šteger.
Wolfgang Schneider, SWR2 lesenswert

Die Gedichte des 1973 Geborenen erweisen sich einmal mehr als Wunderkammern … Das Ich dieser Gedichte schreibt, weil es im Leben feststeckt, und in den Worten, die dem Mund entströmen, findet es so etwas wie Freiheit.
Andreas Wirthensohn, Wiener Zeitung

Die slowenische Gegenwartslyrik bietet grossartige Entdeckungen … Aleš Šteger versteht sich nicht zuletzt glänzend auf Kürze … Man könnte seinen Gedichten Atem und Luft attestieren, Helle und Leere.
Ilma Rakusa, Neue Zürcher Zeitung