Večernji list, 17.5.2018 (Hrvaška)

Aleš Šteger: Da više čitaju, mnogi bi me tužili

Svestrani slovenski umjetnik član je berlinske Akademije od 2014. godine. Pisao je i o nadbiskupiji koja je izgubila 1,3 milijuna eura na burzi. Bio je jedan od direktora projekta EPK i jedan od glavnih lobista za gostovanje Slovenije na velikom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Kada sam objavio roman “Oprost” u kojem su se mnogi mogli prepoznati, novinari su mi govorili, tebe će tužiti. Bogu mogu zahvaliti da političari koji su se trebali prepoznati, ne čitaju romane, pa tužbi nije bilo.

U romanu spominjem i mariborsku nadbiskupiju koja je samo na burzi izgubila 1,3 milijuna eura. Ni oni nisu reagirali, što znači da niti Crkva više ne čita romane – rekao je gost riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak, svestrani slovenski umjetnik Aleš Šteger.

Intrigantni roman “Oprost” objavila mu je Fraktura, a na hrvatski ga je prevela Jagna Pogačnik. Riječko predstavljanje u antikvarijatu Ex libris bilo je zanimljivo i zbog činjenice da se Šteger, koji je bio jedan od direktora projekta Europske prijestolnice kulture u Mariboru u “Oprostu” bavi i tim dijelom svoje biografije.

– Bio je to period kada sam osjetio najveći mogući pritisak. U ekipu koja priprema EPK upao sam u trenutku kada je projekt trebalo spasiti od propasti i kada se shvatilo da se ništa veliko neće izgraditi. Naši prethodnici htjeli su velike spektakle, a mi smo htjeli pokazati da kultura može biti generator promjena. Kada bi znali što je sve u “Oprostu” istina, začudili bi se – rekao je Aleš Šteger koji misli da u zemljama ove regije prevladava povijesni zaborav, zbog čega nam se loše stvari uvijek ponavljaju.

– U “Oprostu” nisam skrivao imena. Ivica Buljan htio je uprizoriti roman u Mariboru, ali to na žalost, nije bilo moguće – rekao je Šteger čiji je glavni junak scijentolog, što je još jedna zanimljiva dimenzija ovog romana. Aleš Šteger koji je od 2014. godine redovni član berlinske Akademije lijepih umjetnosti bio je i jedan od važnijih lobista da Slovenija bude zemlja gost u Frankfurtu, na najvećem sajmu knjiga u svijetu. Zbog toga je bilo neizbježno pitanje što kao autor, ali i nakladnik (iz slovenske Beletrine) očekuje od tog događaja koji će se dogoditi 2022. godine.

– To je emancipatorska gesta, koja meni osobno i nije potrebna, jer imam dosta prijevoda, ali će biti prilika za mnoge dobre slovenske autore. Nadam se da će status zemlje gosta u Frankfurtu utjecati na reformu slovenskog izdavaštva koje još uvijek djeluje na starim principima. I dalje se forsira samo uvoz strane literature, pa postajemo sve više i više kolonija. A ja ne želim živjeti u koloniji – poručuje Šteger koji se izmaknuo od ekipe koja priprema slovenski nastup u Frankfurtu.

– Distancirao sam se od tog projekta. Neka ga rade profesionalci – kaže Aleš Šteger koji tvrdi da je i u berlinskoj Akademiji “glas s ruba Europe”.

https://www.vecernji.hr/kultura/ales-steger-da-vise-citaju-mnogi-bi-me-tuzili-1246023 – www.vecernji.hr